1.11.10

 

 Kasvukausi lienee kohta finaalissa kun viimeisetkin kynnöt saa tehtyä pikkupakkasen aikaan. Ulkona on vielä muutama "angorapupu" joista osa lähtee taas naapurin hiehohotelliin. Sitten olisi tiedossa ojien kaivua osto pellolle. Kaivuri hommia onkin piisannut harva se vuosi: Kivet, rikkinäiset peltokuviot, pinnan muotoilu.

Hellekesäkin meni suht. pienillä haavereilla. Vain yksi lehmä loi tiineyden, kiimat viivästyi hieman ja eikä maitomäärätkään notkahtaneet järkyttävästi lisäruokinnan ansiosta. Nurmisatokin oli olosuhteisiin nähden hyvä, multamailla jopa mahtava. Ainoastaan muutama viljalohko kärsi kuivuudesta ja pakkotuuleentui.

 

 

1.2.10

 

Luonto muistuttaa olemassa olostaan pitämällä varsin rapsakkaa talvea. Ongelmia ei ole juurikaan ollut kun niihin muistaa vain varautua.

Karjapuolella mennyt vuosi oli varsin mielekäs: Karja oli suht tervettä ja mieluisia vasikoita syntyi, esim. 2 kpl Potterista ja 1 Safir odotetulta emältä. Myös utare rakenne alkaa miellyttää silmää. Toki karjaakin on kyllä jalostettu 30 v niin tämä lienee vähintään suotavaa. Toinen ilon aihe on maidonhinnoittelu näytteet: valkuainen yli 3.6 % sekä keskisolut 80 000. Tulevana vuonna muutamia hiehoja siemennetään sextatulla siemenellä taka-ajatuksena lähivuosien laajennus.

Investointeja tuli tehtyä kohtuu ravakasti, kiitos matalan korkotason: Peltokauppa, taloremppa sekä traktorin vaihto. New Holland Ts-115 -01 ja Valtra N 121 ht -06 (isännän joululahja) on tämän tilan vetokalusto. Ja jotta pankkikin olisi tyytyväinen niin maatalouden liikkeenjohdon perusteiden koulutus on hyvässä vauhdissa. Tuotantokustannuslaskelmia ja budjettia väännetään kovasti. Suosittelen kyllä muillekin.

Osa-aikainen työvoima löi myös itsensä läpi. Toki elämäntilannekkin on haasteellinen, kiitos kahden virkeän vesselin sekä kehittyvän maatilan. Tällä hetkellä on yksi työntekijä sesonkityövaltaisesti. Jää sitten enemmän itsellekin aikaa keskittyä niin lasten- kuin karjanhoitoon kaikkine oheis juttuineen.

 

 

12.8.09

Navetalla onkin ollut työllistävä vaikutus: Maitoputkea jatkettiin kesäkuussa lähes samana päivänä kun maidonhinnan lasku ilmineerattiin. Parhaillaan lypsyssä on ollut 30 lemmua. Pitemmän aikaa olen miettinyt omien taloustaitojen trimmaamista. Iisalmessa syksyllä alkava maatalouden liikkeenjohdon koulutus kiinnostaa kovasti.Joten maitoa ja managementtiä on selviytymis resepti. 

Lehmävasikoita onkin syntynyt ihan kiitettävästi. Toivotuimpana Selena ( I: Kangassalon Kelli) sai  Asmo Safirista ja pitkämaitoinen Solina ( I : Lammin Life) Des Prairies Potterista josta odotan paljon. Talvea ennen menee nuoria myyntiin tai kantavana hiehona  "sijoituskotiin".

Laajennus touhukin on edelleen "käymisvaiheessa". Näillä näkymin tehdään tiloja nuorellekarjalle lähivuosina, jollon pienellä parsiremontilla saadaan lypsyparsien määräksi 34 kpl. Tästä on helpompi ponnistaa tulevaisuudessa kustannus tehokkaammin yhteen robotilliseen. Ja jotta työmäärä ei karkaisi käsistä niin osa-aikaista työvoimaa hankitaan lisää. Tälläkin hetkellä Tommi laitaa metsät kondikseen tekemällä harvennuksia ja taimikon hoitoa. Samin työkuvaan kuuluu maatilan työt laidasta laitaan. Heinäkuussa tehdyt peltokaupatkin tukee tätä ajatusta.

Toisen säilörehun teko alkanee huomenna. Yhteistyökumppanin rehut saatiin jo tehtyä. Yllättävän hyvä sato näyttää lähtevän. Taitaa olla pellon kasvukunnollakin sormensa pelissä. Viljanpuinnitkin alkanevat kuihin vaihteessa. Teollisuuden avaus hinnat ei juuri mieltä ylennä, mutta ei viljan myyntikään ole merkittävää. Ainoastaan muutamia peräkärryllisiä.

29.4.09

Kuun vaihteessa kävin vaimon ja nuorimmaisen kanssa Pohjois-Savon Karjakerhon opintomatkalla Skotlannissa. Siellä olimme Edinburghin lähialueilla, missä tutustuttiin paikallisiin jalostuskarjoihin. Reissu oli todella mielenkiintoinen ja maisemat mahtavia.

Navetalla alkoi ennen näkemätön poikima ruuhka. Eilen paras lehmä Sireeni teki jälleen lehmäsen, tällä kertaa Juntulan Ruskajasta. Myös muita mielenkiintoisia poikimisia on tulossa lähiaikoina. Isinä mm. Potter ja jokunen lista-/nuorsonni. Tulevina viikkoina pitää saada muutama kantava hieho ulos ettei seinät pullistelisi navetassa.  

Viime keväänä aloitin ensimmäisen vehnä pellon muokkauksen huhtikuun puolella. Tänä vuonna ei taida päästä ihan samaan. Lumet näyttää lähtevän auringon voimalla, mutta vesisateita kaivataan roudan sulamisen takia. Aika näyttää millainen satovuosi tästä tulee. Toivottavasti lämpimämpi kuin edellinen.


4.1.09

 Oikea talvi tuli viimein, parin euro sellaisten jälkeen. Pakkasta ollut
 muutamina päivinä peräkkäin jopa -23. Navetalla on suht rauhallista.
 On sitten hyvä väli hahmotella tulevaa robonavettaa ihan ajatuksen
 kanssa. Ja pähkäiltäväähän riittää ihan ruohonjuuri tasolta lähtien.
 Sijaisavutkin (tällä hetkellä emännän hoitovapaa) ovat rullanneet
 kiitettävällä tasolla, kiitos kaunis siitä Anjalle lomatoimistoon. 

 

 

|  Rannantie 33, 74420 Hernejärvi  |  Puh: 017-74420 / 0400-299902